Oslavili jsme 45 let naší činnosti – DORTEM

Na zámku Veltrusy se slavilo ve velkém. Tancem, zpěvem, diskusemi, prací i sdílením příjemného času s přáteli. A bylo co slavit: narozeniny Brontosaura jsou vždy velkou oslavou dobrovolnictví pro přírodu, památky i lidi, jak k to k brontosauří činnosti patří.

Tradiční Dort pro Brontosaura byl opět velký, veselý a příjemný a to i díky skvělému zázemí zámku Veltrusy a nádhernému počasí. Na zámek přijelo přes 350 lidí všech generací, nechyběli pamětníci, včetně jednoho ze zakladatelů hnutí Jirky Jiránka, ale hemžilo se to i mladými lidmi z letošních letních akcí či dětmi z dětských oddílů.

Pateční defilé představilo všech čtyřicet pět článků a klubů, které pod Hnutím působí. A že je nás tolik a s tak pestrou činností, to překvapilo i mnohé brontosaury. V sobotu jsme odvedli kus práce pro zámek a zámecký park – stovky dobrovolníků se pustili do úklidu parku, oprav plotů, čištění zámeckých chodníků, natírání mol, stříhání živých plotů, vyřezávání náletů a spousty dalších prací. Odpoledne proběhly prezentace článků formou workshopů – vyráběly se ptačí budky a i barfootové boty, kovalo se, probíhaly workshopy k péči o krajinu i o zeleň, prezentovaly se programy Akce příroda i Akce památky, apod. V obležení byl také stan Brontosauřích dětských oddílů s hrami, kvízy a dílničkami pro děti.

Premiéru a vernisáž měla výstava Příběhy nadšení – příběhy míst, která byla realizována díky všem, kdo podpořili sbírku na darujme.cz. Pro ceny si přijeli také vítězové výtvarné a literární soutěže pro školy Máme rád přírodu.

Zajímavé názorové tříbení přinesla panelová diskuse „Role zeleného hnutí v době environmentální krize“. Jejími hosty byli: Jan Krajhanzl z Masarykovy Univerzity, Jiří Kulich ze Střediska ekologické výchovy a etiky Rýchory, Arne Springorum z Extinction Rebellion, Lucie Smolková z Fridays for Future, Kristina Studená z Hnutí Brontosaurus a Nikol Krejčová z Greenpeace.

Sobotní večer pak patřil udílení cen, slavnostnímu ceremoniálu, pojídání dortu, a samozřejmě kapelám s tancem až do pozdních nočních hodin.

Cenu Hnutí Brontosaurus za přínos v péči o přírodní a kulturní dědictví letos získaly týmy dobrovolníků pečující o lokality, jejichž příběhy byly vyhodnoceny jako nejsilnější v soutěži Příběhy nadšení – příběhy míst. Jednalo se o tyto místa: Mikulčický luh, louka Sklenářovice v Krkonoších, Zakarpatská Ukrajina, Zámek Bučovice, hrad Orlík nad Humpolcem, Hrušky u Brna, Zahrada Ekocentra Dúbrava Hodonín, srbská vesnice Česko Selo, zřícenina Lukov, zřícenina Templštejn, zaniklá obec Zastávka a přírodní rezervace Habrov.

Celý Dort skvěle doplňovala naše pekárna, čajovna, ale i mnoho výstav: historie Hnutí Brontosaurus, Příběhy nadšení, Máme rád přírodu, aj.

Při nedělních hrách, enviro přednáškách, divadle a zejména při loučení účastníkům i účastnicím jistě zněla v uších k výročí složená písnička Brontosaurus, která celou akci provázela.

Díky všem, kdo přijeli, zámku Veltrusy a jeho zaměstnancům, všem, kdo pomohli s programy, ale i materiálem a zázemím, a v neposlední řadě organizátorům a dobrovolníkům Dort 45.

Tešme se Dort 50!

Dalimil Cody Toman

Aktuality